Farmářské trhy 2018

Výrobky si také můžete koupit na trzích:

v Hradci Králové jsme v sobotu (jednou za 14 dní) v ulici Letců, vedle malého Tesca.

Doudleby nad Orlicí 1x za měsíc v neděli.

Novinky

Přehled prodejců

1. Zákys, ochucený zákys a tvaroh si můžete koupit v některých prodejnách konzum v okresech Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou. 2. Téměř všechny naše výrobky zakoupíte v prodejně p. Mlynářové na náměstí v Rokytnici v Orlických horách. 3. Vybrané produkty v prodejně Masoeko Letohrad. Novinky Novinky Novinky
Logo - Královohradecký kraj

Rozhovor pro tisk

Článek z Mladé fronty Dnes otištěný 16. července 2011
Na mléčné farmě v Rokytnici dělá dobroty rodina Jiří­ho Páchy

Když chtějí obyvatelé Rokytnice v Orlických horách, chalupáři z širokého okolí či rekreanti ochutnat poctivé domácí mléčné výrobky, zastaví se na zdejší Farmě pod lípou Jiřího Páchy. Spolu s rodinou tam jako poslední ještě „podomácku“ zpracovává mléko. Od loňska dokonce mléčné lahůdky vyrábí v úplně nové mlékárně a lidé na ně v době prodeje stojí frontu.
„Teď v salátové sezoně frčí hlavně zákys, ale prodávali jsme ho hodně i v zimě. Je zakysaný poctivou mléčnou kulturou,“ říká Jiří Pácha.

Mléko obstará 55 krav, které se pasou na 130 hektarech

V rokytnické farmě si však přijdou na své všichni labužníci. Vyrábí se tady totiž i tvarohy, mléko, jogurtovémléko, jogurty či sýry. Ty zde dochucují i kořením nebo česnekem a jsou vynikající. Kromě jogurtů s ovocnými příchutěmi s opravdovým ovocem, jako borůvky či višně, vyrábí i smetánkový mls s čokoládou a připravují také zrající tvarohovou pomazánku. „Je to tradiční horský výrobek, podobný dřív dělaly babičky. Do tvarohu se namíchá paprika a drcený kmín a nechá se zrát v teple, dokud se neudělá oklih. Taková pomazánka jde udělat jen z poctivého tvarohu, ne z těch od velkovýrobců,“ dodává farmář.

Pácha od roku 1974 pracoval v rokytnickém státním statku a soukromě hospodaří od roku 1991. Mléčnou výrobou se zabývá už řadu let, ale až do koupi nové mlékárny připravoval výrobky v menším objemu spíš jen pro lidi v okolí. Na farmě pracuje i manželka, syn a jeden zaměstnanec. Pětapadesát krav se pase na 130 hektarech pastvin, krávy spásají trávu horských pastvin, které se nehnojí, a nejsou přikrmovány žádnou chemií. Vše je zkrátka přírodní. „Proto by se mléko mělo dělat na horách. Dřív tady v Rokytnici bylo přes tisíc dojných krav, masné tady nebyly. Dnes je všude samá masná kráva a mléko tady v okolí dělám sám,“ pokračuje Pácha.

Krávy chodí Jiří Pácha dojit na půl pátou ráno, kolem osmé má hotovo i s úklidem. Pak mléko začne zpracovávat a kromě pauzy v poledne pracuje až do večera. „Za 20 let jsem nebyl na žádné dovolené. Nevím, co to je. Člověk si na to ale zvykne. Zemědělství není na zbohatnutí,“ říká soukromník.
Lidé mohou koupit lahůdky na farmě každý den od 17 do 18.30 hodin, farma zásobuje i jeden automat na mléko v Žamberku.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Pardubický kraj
16.07.2011

Článek z Horského kurýru (strana 6)